perjantai 18. lokakuuta 2019

Tänään ruokalistalla kurpitsasosekeittoa

Tänään tein (Chilivaarin innoittamana) sosekeittoa uunissa paahdetusta myskikurpitsasta. Sosekeitto onnistui aivan erinomaisesti mutta muistutti minua samalla siitä tosiasiasta, etten ole koskaan pitänyt kookoksesta, missään muodossa, erityisen paljon. Ensi kerralla kokeilen laittaa kookoskerman sijaan tuttua ja turvallista vispikermaa pehmentämään makua. Maisteluraati piti kuitenkin keiton mausta ja itsekin toki otin sitä lisää. Tulisuutta kahdesta Lemon Dropista tuli oikein mukavasti mutta jos haluaa "miedomman" version, niin silloin yksikin varmasti riittää. Valkosipulin lisäämistä harkitsin mutta jätin tällä kertaa sen pois.  😄


Chili-inkivääri-kookos-(myski)kurpitsasosekeitto

      ·         1 kg     kuorittua myskikurpitsaa (1 kpl)
·         1          isohko sipuli
·         1 rkl     raastettua inkivääriä
·                              ruokaöljyä kuullottamiseen
·         1 tl       jauhettua korianteria
·         1-2       Lemon Dropia (8/10)
·         1          kasvisliemikuutio
·                              suolaa oman maun mukaan
·         1-2 dl   kookoskermaa

Kuori ja paloittele kuorittu myskikurpitsa (muukin talvikurpitsa käy). Paahda palat leivinpaperin päällä uunipellillä, 200 asteisessa uunissa noin 40-50 minuuttia.

Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota hienonnettu sipuli ja raastettu inkivääri siinä. 

Lisää paahdetut kurpitsat, vettä sen verran että ainekset juuri ja juuri peittyvät. Lisää liemikuutio/fondi. 

Mausta suolalla ja korianterilla. Keitä 10-15 minuuttia. 

Soseuta sauvasekoittimella ja lisää joukkoon kookoskerma.

maanantai 14. lokakuuta 2019

Koekeittiöstä, hyvää päivää :)

Kokeilin tänään chili-inkivääri-porkkanasosekeiton valmistusta ja voi hyvänen aika!! Se oli niin hyvää! Keitto oli maultaan erinomainen ja kaiken kruunasi Lemon Dropista saatu polte, joka hellien lämmittää vieläkin!

Lemon Drop (Capsicum baccatum)
Eli, Markon reseptinurkkauksesta syksyinen sosekeitto:

Chili-inkivääri-porkkanasosekeitto

  • n. 1 kg   porkkanaa
  • 2            isoa valkosipulinkynttä
  • 1            isokokoinen sipuli
  • 2            rkl raastettua inkivääriä
  • 2            Lemon Dropia (tulisuus 8/10)
  • 1            liha- tai kasvisliemikuutio
  • suolaa
  • valkopippuria myllystä
  • 1 dl        vispikermaa
          Lisukkeena voi tarjoilla vaaleaa leipää, esim. patonkia.


Kuumenna vesi kiehuvaksi ja lisää liha/kasvisliemikuutio. Vettä tarvitaan vain sen verran, että ainekset juuri ja juuri peittyvät. Lisää viipaloidut porkkanat, valkosipuli, sipuli, chili ja raastettu inkivääri. Mausta suolalla ja valkopippurilla, oman maun mukaan. Ota kattila pois liedeltä ja soseuta, kun porkkanat ovat kypsyneet pehmeiksi. Sekoita lopuksi joukkoon vispikerma. Laita kattila uudelleen liedelle ja kiehauta.

Vinkki: Kaada ennen soseuttamista "ylimääräistä" lientä (talteen) pois kattilasta, ettei soseesta tulisi vahingossa liian vellimäistä. Lisää lientä tarvittaessa joukkoon.

lauantai 12. lokakuuta 2019

Kausi päättymässä

Pian koittaa se hetki, kun kasvihuone on tyhjennettävä, vaikka siellä vielä muutama chilipuska työntää marjaa täysillä. Tällaisia ovat mm. Trepadeira do Werner, Amashito Wild ja Lemon Drop. Tulen ottamaan ne sisälle kypsyttämään loppuun nuo satonsa. Vaikka viime päivinä olen saanut hyvin korjatuksi kypsää chiliä, on raakaa vielä paljon. Enpä olisi vielä keväällä uskonut, että näinkin ison määrän saisin erilaisia herkkuja talteen sillä onhan nyt ensimmäinen vuosi, kun olen tässä mittakaavassa kasvattanut.

Sisällä kasvaa tällä hetkellä yhdeksän kasvia mutta koetan ehkä noin 15 saada talven yli. Muut, niin julmaa kuin se onkin, saavat luvan mennä. Jotenkin noihin on jollain tavalla jopa kiintynyt, kun niitä on keväästä asti hoitanut.

Talven varalle olen säilönyt chiliä etikkaan, tehnyt paholaisen hilloa, tulista chilikastiketta ja kuivaan vielä osan noista. Varsinkin supertuliset aion kuivata ja murskata karkeaksi rouheeksi. Osan olen pakastanut maustekuutioiksi.

Aji Habanerot (Capsicum baccatum) kuivumassa

Habaneroa (C. chinense) ja Lemon Dropia (C. baccatum)
jääpalakuutioina
Cayenne (C. annuum) ja Aji Habanero (C. baccatum)
etikkaliemessä

maanantai 30. syyskuuta 2019

Marko ja mysteerichilin arvoitus...

Sain keväällä mysteerichilin, jonka lajikemäärittely ei ollut ihan yksinkertaista. Kasvattaja puhui siitä Rocotona (C. pubescens) mutta minä vänkäsin vastaan sanomalla, että sen lehdet, kukka ja marja ovat ihan selkeästi C. chinensen.

Näihin päiviin saakka lajike oli mysteeri, kunnes laitoin Facebookin chilifoorumille pari kuvaa tämän chilin raakileista... ja sieltä se sitten tuli!! Jukka "Fatalii" Kilpinen kommentoi, että kuvasta tulee hieman mieleen Rocato (C. chinense)! Vaihdeltiin siinä sitten pari kuvaa ja totesin, että näinhän se on!

Yhden kirjaimen ero: Rocoto (C. pubescens) ja Rocato (C. chinense)!!

Rocato on kotoisin Perusta ja löytämieni tekstien perusteella sitä kasvatettiin runsain mitoin Suomessa vuonna 2013, kun Jukka Kilpinen toi sen uutuutena meidän "markkinoillemme".

Rocaton marja on paksulihainen, muistuttaen siinä suhteessa perulaisia Rocotoja. Se on mehukas ja suhteeellisen mieto, ainakin oman kokemukseni perusteella. Mahtava naposteluchili tai esimerkiksi lisänä salaatissa, antamassa lempeää tulisuutta. Mehukas ja mukavasti purutuntumaa. Jatkoon!

 Kuvasatoa Rocatosta kesän varrelta:










sunnuntai 29. syyskuuta 2019

Kokkailua chilisadosta

Tunne on melkoisen hieno, kun saa kypsää satoa noista kasvateista! Tänään kävin keräämässä pääosin sen sadon, joka oli kypsynyt. Lisää on toki tulossa, jos vain säät sallivat ja sähköä tulee pistorasiasta.

Päivän saalis: Cayennea, Habanero, Orange Glow, Rocoto Rio Huallago,
Lemon Drop, Aji Fantasy ja Naranga

Aji Habanero (C. baccatum) on tuottoisa

Jo aiemmin olen tehnyt Paholaisen hilloa ja Jamie Oliverin chilikastikereseptiä mukaillen omia pöperöitä. Paholaisen hilloon käytin Habaneroa ja Chilikastikkeeseen suhteellisen tulista "Manguyoa" (Aji mango x Aji Ayuyo) ja supertulista (Carolina Reaper x Clavo Red) chiliä.

Tänään tein Chilivaarin ohjeen mukaan etikkaliemeen säilöttyä Cayenne-Aji Habanero -mixiä ja vielä noin pari litraa Chili-omenahilloa, jossa käytin Aji Habaneroa.

Chiliä etikkaliemessä


Chili-omenahillo

2 kg                  omenoita
3-4 dl               vettä

Lohko omenat kattilaan, lisää vesi ja keitä pehmeiksi. Soseuta sosemyllyllä (käsin veivattavalla) ja kaada sose takaisin kattilaan.

2 pkt (660 g)    hillomarmeladisokeria
n. 7-8 kpl         chiliä (Aji Habanero)
2                       sitruunan mehu + kuori tai sitruuna/limemehua

Lisää chilit ja marmeladihillosokeri + sitrusmehu soseen joukkoon ja keitä vielä viisi minuuttia.
Kaada puhtaisiin, uunissa +100 asteessa vähintään 30 min. olleisiin hillopurkkehin.


Chili-omenahlloa

tiistai 24. syyskuuta 2019

Kausi jatkuu kasvihuoneessa

Kausi tosiaan jatkuu, toistaiseksi... En tiedä kuinka kauan, mutta toivottavasti vielä pitkään. Rakennuslämmitin tekee työtään kasvarissa ja päivällä. aurinkoisemmalla ilmalla lämpötila on noussut jopa +30 asteeseen. Pakkasöitä on ollut ihan muutama vasta ja viikon loppupuoli näyttäisi säitten suhteen melko hyvältä.

Viimeistään lumen tuloon ja pakkaspäiviin mennessä täytyy kasvari tyhjentää ja ottaa sisään muutama kasvi, joita voisi yrittää talvettaa tai ainakin koettaa kypsyttää raa'at marjat. Moni puska on niin täynnä raakileita, että olisi sääli, jos niistä pitäisi luopua ennen aikojaan.

Lämpimät olosuhteet ovat kyllä auttaneet sadon kypsymisessä! Viimeksi tänään totesin muutaman Lemon Dropin (C. baccatum), Narangan (C. baccatum), Aji Habaneron (C. baccatum), Habaneron (C. chinense), Aji Fantasyn (C. baccatum) ja Amashito Wildin (C. annuum) marjan kypsyneen.

Aji Fantasy (Capsicum baccatum)
Lemon Drop (Capsicum baccatum)
Naranga (Capcisum baccatum)


perjantai 20. syyskuuta 2019

Syksyn kylmät yöt saapuivat

Niin siinä kävi, että kylmät yöt pakottivat etsimään sijoituspaikkoja ulkona oleville chileille. Onneksi kasvihuone tyhjeni yhdestä, jo satonsa tehneestä kasvista ja kahdesta marjansa kypsyttäneestä kirsikkatomaatista.

Lähinnä kaksi ulkona elävää olivat suurimmat huolenaiheeni! Rocoto, Rio Huallago (Capsicum pubescens) sai paikan kasvarin takaosassa olevalta pöydältä ja muutaman siirto-operaation jälkeen sisään mahtui myös Aji Mango x Aji Ayuyo (Capsicum baccatum). Minkähän nimen tuolle muuten keksisi, Aji Manguyo ehkä 😃

Pari Jalapeñoakin mahtui, sekä Trepadeira do Werner (Capsicum baccatum) sekä vielä Ecuador Purple (Capsicum annuum).

Pikkutaimet, kolme Habanero Gambiaa (C. chinense) ja neljä Piri-Piriä (C. frutescens tai C. annuum) otin sisälle kiinaledin alle.

Kasvarissa lämpöä antaa rakennuslämmitin, joka pitää yöllä lämpötilan n. 15 asteessa ja päivälämpötilan 22-27 asteessa.

Satoakin on tullut ihan mukavasti, joskin paljon on vielä raakileina. Yhden 1,5 litran erän tein Habaneroista Paholaisen hilloa, 32 rocoto-baccatum-jauhelihapasteijaa ja 2 litraa Jamie Oliverin reseptiä mukaillen valmistin tulista chilikastiketta, johon käytin supertulisia ja tuota edellä mainittua "Aji Manguyoa".

Niin tosiaan, tuo Rio Huallagokin innostui kypsyttämään ensimmäiset podinsa ja täytyy vain todeta, että olipa sellainen makuelämys, että hyvän tähden sentään! Niin mehukas ja maukas, paksulihainen. Tulisuutta löytyi upeasti mutta se oli niin erilainen kuin esim. chinenseissä, joita olen nyt maistellut jonkin verran. Tuo Huallagon tulisuus oli niin upean pehmeä, ei ollenkaan pistävä ja viipyi kohtuullisen kauan. Ehdottomasti jatkoon! Ensi vuodeksi haluan koko kirjon Rocotoja kasvamaan.

Rio Huallagon (C. pubescens) podi, 36 grammaa

Halkaistuna se näytti tältä. Paksulihainen ja hyvin tummat siemenet.