tiistai 31. maaliskuuta 2020

Kevät tulee, ainakin tuonne kasvatustelttaan

Kuukausi sitten kirjoitin tänne pikaisesti jotain kuulumisia mutta nyt voisi olla aika kirjoittaa hieman pidempääkin tekstiä. Lupaukseni kerran viikossa kirjoittelusta alkoi näköjään hieman yskähdellen.. ehkä sekin tästä petraantuu 😃

Koronavirus on alkanut vaatia uhrejaan jo Suomessakin mutta toisaalta, pandemian ansiosta tässä on ollut aikaa ihmetellä chilien ja yökaktusten kasvua. Kirjoitinki jo siitä, että olen hankkinut yökaktuksia sillä ne ovat tavallaan välähdyksiä lapsuudesta... tai siis eivät välttämättä yökaktukset vaan kaktukset ylipäätään...

Kasvatusteltta on osoittautunut erittäin hyväksi hankinnaksi tai sitten olen tänä vuonna onnistunut viime kevättä n. miljoona kertaa paremmin esikasvatushommissa. Uskon molempiin mutta väittäisin niin, että teltassa nuo pienet vihreät viihtyvät niin paljon paremmin.

Teltassa on siis 400W monimetallivalaisin, muutamia roikkuvia kasvilamppuja (Airam) ja itse asiassa tuossa aiemmin illalla laitoin sinne myös loisteputkivalaisimen, johon kiinnitin heijastimen. Valoa siis pitäisi riittää, vaikken tuota "pikkunatikkaa" 150W italialaista sinne laittaisikaan.

Lämpöä ja kosteuttakin on mukavasti.. ehkäpä jopa sopivasti.Aamuisin lämpötila on alempi ja kosteus% suurempi kuin iltapäivällä, kun tuo monimetalli tuottaa lämpöä. Sama ilmiö siis, mitä ulkona kasvihuoneessakin. Tuuletin hurisee päivisin ja näyttäisi todellakin olevan hyvät olot, niin chileille kuin yökaktusten (Selenicereus spp.) pistokkaille/taimille
Toin telttaan myös loisteputkivalaisimen ebb & flown ylle

Tästä olen erityisen ylpeä! Selenicereus chrysocardiumin pistokkaitten lähes
jokaisesta kasvupisteestä kasvaa uutta, ja vielä vauhdilla!

Ebb & flow

Viime vuonna jo vähän houkutteli kokeilla ebb & flow (flood) -vesiviljelyjärjestelmää chilinkasvatuksessa. En varmasti ole ainoa, joka koki sen rakentelun jotenkin... ei nyt hankalaksikaan mutta sellaiseksi, mistä ei oikein tiedä, että onnistuuko se.. ja mitä kaikkea pitää tietää/osata hankkia. Totta, se kaikki pitää hankkia! Eihän minullakaan kotona ollut mitään "raaka-aineita" valmiina. No, ehkä reso, eli ravinneliousastiaksi soveltuva muovilaatikko, löytyi.

Ebb & flown toimintaperiaate oli jo alusta alkaen selkeä: Se on aktiivinen vesiviljelyjärjestelmä, jossa vesipumppu ajastetaan nostamaan järjestemän alaosassa olevasta ravinnesäiliöstä vettä yläastiaan, jossa kasvit ovat, hydrosoran (väliaineen) ympäröiminä. Ravinneliuos täyttää yläastiaa, kunnes se saavuttaa ylivuotoputken korkeuden. Ajastimen mentyä pois päältä, vesi valuu takaisin säiliöön sekä ylivuotoputken että vesipumpun kautta. Tämä yläastian "tulva" luodaan 2-4 kertaa päivässä, 2-4 minuuttia kerrallaan.

Niin, sitten se käytännön toteutus! Tuli sitten hieman useampaan kertaan käytyä läpi paikalliset ja ei-niin-paikalliset sekatavarakaupat ja muutama erikoisliikekin. Google oli myös hyvä työkalu sillä esim. sopivanhintaiset verkkoruukut (à 0,40 €) ja vesipumppu (15 €) löytyivät verkkokaupan puolelta.. eli ne oli hankittu. Pumppuun sopiva n. 13mm vesiletku ja siihen sopiva läpivienti + ylivuotoputki oli seuraavaksi ostoslistalla. Puuilosta löytyi hyvää ylivuotoputkea (paineilmaletku ø 25mm, 4,90€/m). Jyskän varastomyymälästä  ostin pari metriä vesiletkua (ø 12mm, 1 m/1,70 €) ja läpivientiin letkuliitin (Opal 1/2 13mm, 3,50 €). 
Hankaluutena oli kasvatusaltaan löytyminen mutta onnistuipa sekin, kun Biltemasta löysin 40 litran laastipaljun (6,90 €). Noiden lisäksi muutama klemmari/letkupuristin ja Y-haara vesipumppuun, jotta ravinneliuoksen voi ohjata kahteen eri yläastiaan. Ai niin, ja sitä hydrosoraa (yläastian väliaineeksi) piti myös hankkia. 50 litraa, Finroots-kivijalkakaupasta (n. 25 €).

 • Vesipumppu ✓
 • verkkoruukut ✓
 • vesiletkua ✓
 • ylivuotoputkea ✓
 • kasvatusastiat (2 x laastipalju) ✓
 • letkuliitin vesiletkun läpivientiin (2 x) ✓
 • klemmareita 4 kpl ✓
 • Y-liitin ✓
 • hydrosoraa 50 litraa ✓
Hankin tosiaan tarvikkeita niin, että sain tehtyä myöhemmin toisenkin kasvatusastian, yhden ravinnesäiön päälle. Hintaa tuli siis yhteensä sellainen 80 euroa. Näin, kun sitä katsoo, niin hurjalta tuo summa vaikuttaa mutta kaikkihan piti hankkia, koska oikeastaan mitään näistä ei ollut jo entuudestaan olemassa. Eivätkä ne ostokset vielä tähän loppuneet mutta hengähdetäänj välillä!

Tuumasta toimeen ja poran varteen

Laastipaljuun porasin reiät vesiletkulle (letkuliittimelle) ja ylivuotoputkelle. Putkien päähän laitoin hyttysverkkoa, ettei ala-astiaan pääse soraa lehtiä tms. ylimääräistä. Vesiletkun päähän pienellä nippusiteellä ja ylivuotoputken päähän klemmarilla kiinni. Itse asiassa tuon kummallisempi operaatio se ei ollut, siis yläastian valmistelu ebbiä varten. Näitä astioita tein ensin yhden mutta oli pakko tehdä toinenkin, että taimet mahtuisivat paremmin.

Ylivuotoputki ja letkuliitin, jonka päällä on hyttysverkkoa
Yläasian pohja. Vesiletku kiinnitetään tuohon
alhaalla olevaan liittimeen

Kasaaminen

Ennen kuin kasveja pääsee laittamaan kasvatusastiaan, on yritettävä säätää ylivuotoputki sopivalle korkeudelle. Liian korkealla se saa huokoisen hydrosoran nousemaan vedenpinnan mukana, eikä se ole tarkoitus, vaikkakaan siltä en ihan kokonaan ole välttynyt.

Hydrosora pitää pestä ennen sen laittamista astiaan. Rakeista irtoaa paljon hienoa pölyä mutta onneksi se irtosi käsisuihkulla todella helposti.

Sitten vain muutama sentti soraa astian pohjalle, kasvit verkkoruukkuun ja soraa sekaan, että pysyvät tukevasti siellä... ja täyttämään astiaa. Laitoin kahdeksan tainta yhteen astiaan, vaikka ihan pieniä taimia olisi voinut pari lisääkin sinne laittaa.

Ai niin!! Ajastin!! Mikä tahansa ei käy sillä yläastiaan pumpataan ravinneliuosta ainoastaan pari minuuttia kerrallaan. Clas Ohlsonilta löysin digitaalisen ajastimen, jonka ohjelmoin niin, että ravinteet virtaavat neljä kertaa vuodokaudessa, kolmen minuutin ajan yläastiaan (klo 8.00, 12.00, 16.00 ja 20.00) Yön pimeät tunnit nuo saavat pärjätä omillaan ja niin ovat toistaiseksi tehneetkin.

 • digitaalinen ajastin (mahdollisuus ajastaa hyvin lyhyitä aikoja) ✓

Veden pH ja ravinteet

Joko luulitte, että tämä oli tässä? 😃 
EC-mittarihan (45 €) se piti ostaa, että pystyy tarkistamaan veteen liuenneiden ravinteiden määrää. Toista mittaria en raaskinut ostaa vaan tyydyin edullisempaan, nestemäiseen pH-testiin. Tämä pH-testi osoitti heti, että vesijohtovesi on aivan liian korkeaa (emäksistä) pH-arvoltaan, joten... mars ostoksille!! Ostin 500 ml ADF pH -downia (7,50 €), joka laski liuoksen pH:n paremmin chileille sopivalle tasolle.

 • EC-mittari ✓
 • pH-testeri ✓
 • pH-down ✓

Niin, ja ne lannoitteet olen ostanut aiemmin mutta niitten hintaa en tähän lisää sillä ne olisi kuitenkin pitänyt hankkia. Veijo Rintaluomalle iso kiitos NF-lannoitteista ja hyvästä annosteluohjeesta. Tuntuu toimivan loistavasti!

 • lannoitteet ✓

Eli, siinä se... kaikessa lyhykäisyydessään! 😃😃
Nyt jo suunnittelen kahden (à 2,5 m) vanerisen rännin rakentamista tuonne takapihan kasvihuoneeseen, eli ei tämä vielä säikäyttänyt minua! Ja miksi olisikaan säikäyttänyt? Pieni askartelu pitää mielen virkeänä ja harrastamiseen kuluu sitä rahaakin aina silloin tällöin!

Tämän pitkän tekstin tarkoitus ei siis todellakaan ole säikäyttää ketään, joka on kiinnostunut vesiviljelystä! Vaikka hankkimista ja opeteltavaa on paljon, ei se ole rakettitiedettä kummempaa. Kyllä siitä selviää ja mieli kirkastuu ainakin siinä vaiheessa, kun katsoo tuonne astioihin ja näkee moitten pienten viheriden aivan käsittämättömän kasvuvauhdin. Voin jo nyt sanoa, että vesiviljelystä tulee minulle uusi normaali kasvatustapa, eikä mikään supermörkö/vesivahinkouhka!

Lopuksi

Vanha totuus on, että työ tekijäänsä neuvoo! Sama pätee tässäkin. Tuo toinen kasvatusastia oli jo niin "helppo" rakentaa, kun tiesi kokemuksesta sen, mitä pitää tehdä. On varmasti paljon helpomminkin rakennettavia vesiviljelyjärjestelmiä mutta tämä tuntuu hyvältä ja toimivalta, ainakin minulla, ainakin vielä.

Katsokaa, miten nuo kasvavat!! Kuvien välissä on pikkuisen reilu kuukausi!

Juuri ebbiin laitetut taimet 22.2.2020

Tilanne 27.3.2020, tosin pari pikkutainta on tullut juuri lisää tuonne

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti