torstai 25. heinäkuuta 2019

Kirvoja!!!

No niin, tätähän sitä on odoteltukin: Tuholaisinvaasiota!

Tai no, ehkä vähän väritin tuota mielikuvaa turhankin räikein värein sillä ei noita tuhohyönteisiä ole näkynyt kuin yhdessä chilissä. Rocoto, Rio Huallagoa aloin tänään katselemaan tarkemmin ja siinähän se totuus hyppäsi silmien eteen.

Otin tuon kasvin ulos kasvihuoneesta jokunen päivä sitten takapihan pöydälle sillä sen kasvutapa on enempi leveyssuunnassa kuin ylöspäin. Tämän takia kasvihuoneessa kulkeminen oli himppasen verran vaikeampaa kuin nyt, kun se on ulkona sieltä.

Rio Huallago (C. pubescens) pöytäkoristeena takapihalla
Niin, palataanpa takaisin tämän päivän tuholaishyökkäykseen. Ei niitä kirvoja ehkä nyt niin dramaattiseen "invaasioon" saakka ollut mutta jonkun reilun kymmenkunta tuosta kasvista niitä listin hengiltä. Kirvojen lisääntymistahti on kuitenkin niin hurja, että katsoin parhaaksi alkaa torjua niitä nyt, ennen kuin on liian myöhäistä.

Ensimmäiseksi suihkuttelin koko kasvin ihan läpimäräksi pelkällä vedellä. Tämä kuulemma jo saattaa auttaa mutta... otin kuitenkin saman tien kovemmat keinot käyttöön. Illalla ajelu Jyväskylän Seppälän Prismaan ja sieltä löytyi Spruzit-tiivistettä, luonnonmukaista tuhohyönteisten torjunta-ainetta. Spruzitin sisältämän pyretriinin sanotaan tehoavan moniin eri vahingollisiin, imeviin tuhohyönteisiin. Valitsin nuukana miehenä tuon tiivisteen sillä 250 ml:n pullo on todella riittoisa (riittää jopa 25 litraan sumutetta), verrattuna vaikka valmiiseen 500 ml:n pulloon, joka maksaa vain pari euroa vähemmän.

Kotona tein puoli litraa 1% liuosta suihkepulloon (5 dl vettä + 5 ml Sprutzit-tiivistettä) ja hetken ravistelun jälkeen suihkutin tuon Rocoton joka puolelta, myös lehtien alapinnat, melko lailla tippuvan märäksi.

Saa nähdä miten käy! Toivottavasti tuo käsittely auttaa. Rocoto sietää kirvoja ilmeisen hyvin verrattuna vaikka C. annuumiin mutta tosiaan, en ota riskejä tässä vaiheessa kasvukautta vaan koetan pitää nuo prhanan tuholaiset loitolla.

Seuraan tilannetta ja raportoin asiasta myöhemmin! 😎

1 kommentti: