torstai 17. joulukuuta 2020

Kausi 2021 on aloitettu

 Kesä ja syksy 2020 tuli ja meni. Johtuen varmaan kaikesta härdellistä tämän pandemian keskellä, jäi kaikki blogipäivitykset tekemättä. Toki chilejä oli tänäkin vuonna yli 50 erilaista ja näiden lisäksi hankin saman verran yökaktuksia (Selenicereus) mutta niitten kuvaaminen ja kasvukauden etenemisestä kertominen jäi ihan kokonaan. 

Kauden 2021 aloitin kuitenkin jo hyvissä ajoin. Olen "oppinut", että kausi aloitetaan hitaammilla lajeilla jo loka-marraskuussa ja nopeimmat chililajit ehtii laittaa itämään vielä maaliskuussa.

Päässäni kumisi mantra: "Aloita ajoissa, kylvä Rocotot (Capsicum pubescens) jo hyvissä ajoin, että ne ehtivät tuottaa edes jonkinlaisen sadon kesän aikana!" Näin tein, ja laitoin Rocotojen siemenet kivivillaan jo 20.10.2020, toiveena päästä edes jonkinlaiseen alkuun, ennen kuin siirtäisin kasvit ulos kesäksi.


Rocotojen siemenet kivivillakuutiossa 20.10.2020. Laitoin kaksi siementä jokaista lajiketta

Olen ostanut Cultilenen 1000 mm kivivillaharkon, joka on idätyspuuhiin oikein riittoisa. Tuo harkko on 150 mm leveä ja 75 mm paksu. Se on sen verran paksu, että halkaisen sen puukolla kahtia ja saan kaksi tuollaista reilun 35 mm paksua laattaa. Sen jälkeen viillän reiluun puoliväliin saakka syviä viiltoja niin, että tuohon laattaan muodostuu 4 x 4 kuutiota, johon teen kolot ja kylvän siemenet. Tuon laatan laitan jauhelihapakkaukseen, kostutan lämpimällä vedellä ja laitan toisen vastaavan jauhelihapakkauksen siihen päälle kuvuksi. Koko hökötys laitetaan lämpömaton päälle kasvatustelttaan odottamaan itämistä. Heti, kun siemenet ovat itäneet, niille annetaan ravinneliuosta sillä kivivilla on täysin ravinteeton kasvualusta. Siinä vaiheessa, kun itäneet taimet pitää siirtää esim, orgaaniseen kasvualustaan tai vaikka vesiviljelyjärjestemään, kuutiosta on näppärä irrottaa palaset toistaan.

Siemenet itivät nopeasti ja jo kuuden päivän päästä ensimmäisiä ituja oli nähtävissä. Ainoastaan parin lajikkeen vanhat siemenet eivät millään itäneet mutta muuten itävyysprosentti oli ihan hyvä.

Kuusi päivää kylvämisen jälkeen muutama siemen näyttää itäneen

Rocotot 9.11.2020

Kuukauden päästä 20.11.2020 siementen kylvämisestä siirsin itäneet taimet EBB & flow -vesiviljelyjärjestelmään. Samalla otin kolmesta tämän vuoden Rocotosta pistokkaita ja laitoin nekin ebbiin kasvamaan.

Kuukausi siementen kylvämisen jälkeen

Kaikki hyvin ja taimet kasvavat vauhdilla. Lisäksi laitoin muutaman villin ja puolivillin siemeniä itämään ja pääsin muutaman niistäkin siirtämään vesiviljelyyn.

Joulukuun alussa heräsin todellisuuteen!! Mihin ihmeessä meinasin nuo kasvit sijoittaa maaliskuussa, kun vielä on reilu pari kuukautta siihen, että niitä voisi ajatella siirrettäväksi ulos. Nuo kasvavat sellaisella vauhdilla, että alta pois!!

9.12.2020

9.12.2020

Rocotoja 14.12.2020

14.12.2020

14.12.2020

Huh!! Noitten lisäksi laitoin ne Capsicum chinenset tulille 6.12.2020 ja kohta niitäkin pitää alkaa erotella ja siirtää vesiviljelyyn. Ensin pitää kuitenkin rakentaa TOINEN järjestelmä tuonne kasvatustelttaan, kun ei vaan mahdu, ei kertakaikkiaan. Myönteinen ongelma tietysti mutta saa aikaan pari harmaata partakarvaa lisää.

Ai niin... "Aloita Rocotojen kanssa ajoissa, että ehtivät!" Prhana, aloitin ja kohta olen ihmeissäni niitten kanssa! 😅 Katsokaapa missä tällä hetkellä mennään! 🌼

Rocoto, Manzano Ollanta Rojo kukkii jo! Alle 2 kk ikäisenä!

Tästä siis kohti kautta 2021. Tosiaan C. chinensejä olen idättänyt myös mutta niistä ja villeistä/puolivilleistä lisää seuraavissa blogipäivityksissä!

Pysytään terveinä ja jaksetaan yhdessä kohti kevättä!

2 kommenttia:

 1. Noin voi helposti käydä, että pieni rocoto alkaa kukkia. Olen tuollaista kokenut tammi- helmikuussa. Tuloksena ei aina ole kuin pudonnut kukka, mutta sopivissa oloissa (valoa ja ravinteita) ne voivat tehdä yhden tai kaksi pientä marjaa, eräänlaisen testierän. Pieni runko ei paljon jaksa kantaa.

  Minulle on käynyt näiden varhaisten satojen kanssa niin, että muu kehitys pysähtyy reiluksi kuukaudeksi hedelmiä kasvatellessa. Tuohan voisi olla vastaus kysymykseesi "mitäs tehdään maaliskuussa..".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jo vain, aika monessa noista on jo kukkanuppuja ja olenkin miettinyt, että napsinko saman tien saksilla kaikki ilmestyvät nuput pois vai annanko olla ja katson, että jaksavatko kasvattaa marjan.

   Jos kasvutahti jatkuu hidastumatta, niin keväällä tuo on melekonen viidakko. :)

   Poista