perjantai 6. syyskuuta 2019

Capsicum galapagoense!

Sillä aikaa, kun tuolla ulkona olevat chilipuskat "värjöttelevät" syksyn viilenevissä illoissa ja parhaansa mukaan yrittävät kyspyttää satoa, olen niiltä salaa tuonut sisälle kaksi uutta puskaa, jotka ostin eilen keskiviikkona 😀

Toinen niistä on CGN 21500. Tämä on kuulemma erittäin maukas, hedelmäinen Capsicum chinense, joka avaa aivan uuden makumaailman chilien ystäville. Tästä kasvista enemmän myöhemmin...

Kuten otsikko kertoo, toinen uusista kasveistani on "salaperäinen" villichili Capsicum galapagoense! Viime keväänä,ihan sattumalta, löysin jotain tietoa tästä hyvin erikoisesta chililajista ja siitä lähtien olen haikaillut tuon perään.
Taitaa muuten olla hyvin suomalainen ilmiö, että kaikki erikoinen ja erilainen kiinnostaa. Tämän saman olen huomannut koiraharrastuksen parissa. Jos haluaa nähdä muualla maailmassa harvinaisia koirarotuja, kannattaa niitä etsiä Suomesta. Täällä varmasti on niitä ja myös niiden kasvattajia!

Kuten sana galapagoense jo kertoo, laji on kotoisin Ecuadoriin kuuluvilta Galápagossaarilta. Monissa teksteissä nousevat esiin sanat outo, erilainen  ja erittäin uhanalainen. Näitä kaikkea tuo laji varmasti on sillä kuten varmasti lähes kaikki tietävät, Galápagossaarilla esiintyy myös erittäin omintakeisia eläinlajeja.

Joissain tietolähteissä kerrotaan, että  C. galapagoensea on löydetty kahdelta saarelta, jotka ovat Isabela ja Santa Cruz. Varmaa tietoa minulla ei asiasta ole mutta varmaa on se, että laji on erittäin uhanalainen ja todella harvinainen luonnossa. Onneksi joiltain kaupallisilta toimijoilta ja chiliharrastajilta löytyy tätä kasvia ja sen siemeniä.

Itse kasvista minulla on vain yhden vuorokauden kokemus. Ensimmäinen huima elämys oli se, kun avasin muovikassin, jossa tulokas matkasi tänne, oli sen erittäin vahva tuoksu. Aivan käsittämätön, hyvin miellyttävä ja jopa voimakas! Kun kasvin lehtiä koskee, alkaa se erittää tuota "huumaavaa" tuoksuaan. Tätä se ei kuulemma aina tee ja syytä siihen ei tiedetä.

C galapagonsen kaunista karvapeitettä
Toinen huomiota herättävä seikka on kasvin karvaisuus! Sen varret ja lehdet ovat kauttaaltaan tiheän nukan/karvan peittämät.
C. galapagoensen "karvajalka"
Näyttää niin pehmeältä tuo karva
Kasvin jotkin lehdet ovat myös oudot! Ne eivät ole ollenkaan symmetrisiä vaan lehtilavan tyvi on hyvinkin epämukainen/epäsymmetrinen.

Lehden epäsymmetriaa

Toinen esimerkki lehden epäsymmetriasta
Huh, ihmeellinen kasvi. Tämän todellakin haluan pitää hengissä yli pimeän jakson ja koittaa ensi keväänä saada se ulos, toivottavasti hyvävointisena ja jopa muutaman kukan + marjan tai pari tuottavana. Wish me luck - sitä todellakin voidaan tarvita!
Capsicum galapagoense

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti