maanantai 30. syyskuuta 2019

Marko ja mysteerichilin arvoitus...

Sain keväällä mysteerichilin, jonka lajikemäärittely ei ollut ihan yksinkertaista. Kasvattaja puhui siitä Rocotona (C. pubescens) mutta minä vänkäsin vastaan sanomalla, että sen lehdet, kukka ja marja ovat ihan selkeästi C. chinensen.

Näihin päiviin saakka lajike oli mysteeri, kunnes laitoin Facebookin chilifoorumille pari kuvaa tämän chilin raakileista... ja sieltä se sitten tuli!! Jukka "Fatalii" Kilpinen kommentoi, että kuvasta tulee hieman mieleen Rocato (C. chinense)! Vaihdeltiin siinä sitten pari kuvaa ja totesin, että näinhän se on!

Yhden kirjaimen ero: Rocoto (C. pubescens) ja Rocato (C. chinense)!!

Rocato on kotoisin Perusta ja löytämieni tekstien perusteella sitä kasvatettiin runsain mitoin Suomessa vuonna 2013, kun Jukka Kilpinen toi sen uutuutena meidän "markkinoillemme".

Rocaton marja on paksulihainen, muistuttaen siinä suhteessa perulaisia Rocotoja. Se on mehukas ja suhteeellisen mieto, ainakin oman kokemukseni perusteella. Mahtava naposteluchili tai esimerkiksi lisänä salaatissa, antamassa lempeää tulisuutta. Mehukas ja mukavasti purutuntumaa. Jatkoon!

 Kuvasatoa Rocatosta kesän varrelta:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti