tiistai 28. huhtikuuta 2020

Valmistautumista ulkokasvatukseen

Muutamana iltana olen istunut koneen äärelle ja lähes päättänyt alkaa kirjoittaa viime aikaisia kuulumisia mutta jostain syystä en vain ole saanut aikaseksi! Nyt päätin tehdä sen.

Olen jo noin viikon ajan puuhaillut tuolla takapihalla viime keväänä hankkimani tunnelikasvihuoneen kimpussa. Mikään ei ole niin kuin viime vuonna ja siksi tähän rakenteluun menee aikaa!

Kasvihuoneenalumiinirungon päällä talven ollut pressu jouti varastoon ja sitten alkoi uudistusoperaatio. Ensimmäinen tehtävä oli ottaa kivilaatat pois ja pestä niistä ylimääräiset mullat ja liat. Tämän jälkeen viime keväänä laitettu suodatinkangas sai myös lähteä, joskin otin siitä kunnon kaistaleen talteen, kerron kohta miksi.

Perusteellisen pohdinnan jälkeen päädyin siihen, että rakennan tuonne ulos kaksi erillistä ebb & flow -vesiviljelyjärjestelmää. Suunnittelin aluksi yhtä yhteistä resoa ravinneliuokselle mutta katsoin järkemimmäksi laittaa kaksi erillistä. Eli, ostin levyn vaneria ja leikkautin sen mittojen mukaan. Sain yhdestä levystä tarvikkeet kahteen 2,4 m pitkään ränniin. Vanerina 2-laadun 15mm havuvaneri (1200mm x 2400mm). Hinta valmiiksi leikattuna 39 €. 

Ruuvasin ja liimasin kasvatusaltaat kasaan, tein läpiviennit ja päällystin sisäpuolen rakennusmuovilla. Jollain tämä rännin sisäpuoli piti saada vesitiiviiksi ja päädyin yksinkertaisimpaan ja halvimpaan ratkaisuun. Ei tämä muovi siinä ehkä kestä kuin yhden kesän mutta se riittää, jos vain muuten toimii. Toivottavasti tuo kikka pelittää. Sen näkee sitten, kun siirrän chilit ulos noihin ränneihin. 

Nikkaroin noille ränneille jalustat, joiden korkeutta päätin vielä tänään madaltaa.. eli sahasin jalkoja 10 cm lyhyemmiksi.
Rännit ruuvattuna kasaan

Ravinneliuoksen läpivienti, Motonet 1,99 €/kpl

Polkupyörän sisäkumia tiivistämiseen


Näkymä päältä

Näkymä alta. Ylvuotoputki ja ravinneliuosletkun läpivienti paikoillaan.
Rännien rakentelun jälkeen oli aika keskittyä taas itse kasvihuoneeseen. Suunnittelin resojen (ravinneliuosaltaiden) sijoitamisen maahan kaivettuihin monttuhin. Tähän minulla oli kaksi oikein hyvää syytä:
  1. Ravinneliuos ei pääse kesäkuumalla lämpenemään liikaa, kun säiliöt ovat osin maan sisällä. Säiliöinä käytän laastipaljuja, jotka ovat tummaa muovia.
  2. Kasvatusaltaat voivat olla alempana, jolloin kasveille on enemmän kasvuvaraa ylöspäin.



Lapiohommiin piti siis alkaa! No, ei se herkkua ole mutta pianhan nuo kuopat oli kaivettu. Montut vuorasin aiemmen talteen ottamallani suodatinkankaalla. Paljut paikoilleen, uusi suodatinkangas päälle... ja vielä loppusilaus, eli kivilaatat paikoilleen. Vesiviljelyä varten tarvittavat pohjustustyöt on lehty. Vihreä kasvihuonemuovi vielä rungon ympärille, sen pesu ja puhdistus... homma alkaa olemaan voiton puolella.
Suunnittelua ja mittaamista

Resot osittain maan alle

Vanha suodatinkangas alle

Suodatinkangas ja kasvihuonemuovi paikoillaan

Kasvatusaltaat ja jalustat. Noista jalustoista otin vielä
10 cm korkeutta pois. Myös laatat paikoillaan.
Kasvihuoneen takaosaan askartelin vielä liimalaudasta ja kulmaraudoista "kukkalaudan" mm. yökaktuksille ja muille pienemmille kasveille.
Kukkataso kasvihuoneen takaosassa
Takaosassa on tilaa myös multaruukuille, samoin kuin koko huoneen oikealla sivulla... tosin, siihenkin on suunnitteilla ränni, kolmas siis...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti