maanantai 1. helmikuuta 2021

Taimia, taimia, taimia... teltta alkaa jo täyttyä chileistä

 Helmikuun 1. päivä ja ajattelin, että on jo korkea aika päivitellä kuulumisia siitä, mitä kuuluu tuonne 2,88m² kasvatustelttaan.

Rakensin telttaan toisen ebb & flood -vesiviljelyjärjestelmän, jossa ala-altaana toimii 60 l laastipalju ja yläaltaina 2 x 45 litran laastipaljut. Näin sain teltan vesiviljeytilan tuplattua. 

Valoja olen myös viritellyt. Clas Ohlsonilta lampunkantoja ja Tokmannilta teräskulhoja, joihin porattiin 40mm:n reikä näppärästi pylväsporakoneella. Valoina käytän Airamin kasvilamppuja ja Airamin Superlux-lamppuja (4000K)


.

Tänään koitti se hetki, jolloin päätin vihdoin siirtää teltassa olevat kaktukset ikkunalaudalle ja sainkin mainiosti lisätilaa chileille. Telttaan jäi kuitenkin uusia nuppuja innokkaasti kasvattava perhosorkidea (Phalaenopsis) ja mm. pari ananasta 😀

Nostelin siis Rocotoja (Capsicum pubescens) pois vesiviljelystä, jossa ne ovat saaneet "villisti" rehottaa, eli venyä suuntaan jos toiseenkin. Olin ostanut kokeeksi 50 litraa Biobizz Ligth Mix -multaseosta, josta olen kuullut puhuttavan oivallisena kasvualustana. Sen sisältö on seuraava:

  • 30% perliitti
  • 35% rahkasammal
  • 35% rahkaturve
  • EC:1.0-1.2
  • pH: 6.2

Kaikkiaan seitsemän Rocotoa sai uuden kasvualustan, eli vesiviljelyaltaaseen tuli rutkasti lisätilaa pikkutaimille, lähinnä tulisille Capsicum chinenseille.
Pari noista Rocotoista kukkii jo vaikka ovat vielä kovin nuoria.

Rocoto, Oculto ClefSaa nähdä, miten nuo multaan siirretyt kasvit reagoivat. Se on kasville kuitenkin eräänlainen shokki, kun noin radikaali muutos elinoloissa tapahtuu. Toivottavasti kaikki kuitenkin sujuu mainiosti ja kasvu jatkuu vaikka tuo kukinta lakkaisikin vähäksi aikaa.

Altaaseen saivat siirron viimeisimmät idätykset, C. chinenset ja muutama Jalapeñon taimi. Ne ovat vasta sirkkalehtiasteella mutta minulla on tapana siirtää taimet jo vajaan viikon ikäisinä ebb & flood -järjestelmään.

Kivivillassa idätetyt taimet verkkoruukuissa
ebb & flood -vesiviljelyjärjestelmässä

Tuo kasvatusteltta on kyllä jännittävä paikka, jonka olosuhteissa kaikki kasvit tuntuvat viihtyvän. Siellä kasvavat niin kaktukset, chilit, perhosorkidea kuin ananaksetkin. Kohta tosin tulee väistämättä eteen tilanne, että vaikka kuinka yrittäisi tuota telttaa järjestellä, niin kaikki eivät mahdu sinne eli suurin osa joutuu väistämättä evakkoon. Kaktuksethan sieltä jo otin pois.

Tilannehan on se, että minulla on vielä C. annuumit kylvämättä! Joten, Jalapeñot laittanen ihan pikapuoliin kivivilloihin itämään tai muuten tulee kiire (taas!). 

Sanotaan, mitä sanotaan mutta Jalluja pitää olla aina kasvamassa! Tuo lausahdus voisikin olla tämänhetikinen mottoni.

Muutaman noista nyt kasvavista chileistä aion pitää sisäkasveina mutta valtaosan vien keväällä/alkukesästä ulos. Sisälle jätän vain ne, joita haluan kasvattaa pidempään kuin yhden kauden. Ulkoa en tohdi mitään tuoda takaisin sisälle sillä tuholaisinvaasion riski on ihan liian suuri. Nytkin olen muutamaan kertaan torjunut niin kirvoja kuin harsosääskiä (toin pari pikkupistokasta ulkoa sisälle juurtumaan). Toistaiseksi tilanne on kuitenkin hyvin rauhallinen, onneksi.

Loppuun vielä pari kuvaa parista herkuista, jotka tuntuvat nauttivan keinovalosta ja vesiviljelyn riemusta.

Capsicum chacoënse

Capsicum chacoënse

Ají Finlandia (Capsicum baccatum), jonka todennäköisesti kiikutan kesäksi ulos

Tämän aarteen haluan pitää sisällä, jos se vain suinkin viihtyy!
Capsicum galapagoense

Mukavaa alkanutta helmikuuta kaikille. Nautitaan lumesta ja pakkasista. Ensi kuun jälkeenhän on jo huhtikuu! 😁


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti