maanantai 16. joulukuuta 2019

Kausi 2020 laitettu alulle

Niin, jotakuinkin tasan vuosi sitten laitoin ensimmäiset omat chilinsiemenet itämään. Tarkka päivämäärä oli 11.12.2018. Onneksi aloin pitää jonkinlaista "Chilipäiväkirjaa" ja moni asia on helppo tarkistaa sieltä. Näkojään vuosi sitten näihin aikoihin olin melko pettynyt, kun taimilaatikossa ei ollut havaittavissa elonmerkkejä. Voi, kun olisin siinä vaiheessa osannut arvata, millaisia hankaluuksia tulisinkaan kohtaamaan pikkutaimien kanssa. No, siitä on toivottavasti jotain opittu ja nyt osaa jo varautua "lehmän hermoilla" asiaan.

Muutama viimevuotinen taimi kituuttaa tuolla valojen alla. Eivät voi kovin erityisen hyvin mutta elossa ovat ja toivottavasti ensi kesänä niistä irtoaa satoakin. Ensimmäisen kerran siis yritän talvettaa viittä chiliä, joten katsotaan, kuinka miehen ja kasvien käy. C. galapagoense, tuo silmäterä, näyttää erityisen huonokuntoiselta. Näyttää olevan hyvin haastava, ainakin minulle, pitää sitä hengissä talven yli. Lehtiä siinä ei enää ole mutta toivossa on hyvä elää... jos se jostain ihmeestä vielä virkoaisi. Harmittaa kyllä mutta parhaani yritän. Jos jollakulla on tarjota terhakka taimi, otan ilomielin vastaan tarjouksen siitä.

Uusi kausi, kuten otsikossa sanotaan, on laitettu alulle. Laitoin 12.12.2019 yhdeksän eri Rocotolajikkeen siemenet itämään turvebriketteihin. Tuon olisi tietysti voinut tehdä jo paljon aiemminkin mutta jotenkin se aika vain riensi. Rocotot vaativat usein pitkän kasvukauden, sen huomasin viime kesän-syksyn aikana, joten toivottavasti nuo lähtevät hyvään kasvuun ja ehtisivät tuottaa satoa ensi kesän aikana.

Itämässä ovat seuraavat Capsicum pubescens -lajikkeet:

  • Aji Largo
  • Aji Oro
  • Aji Picante
  • Rocoto Cuzco Manzano Amarillo
  • Rocoto Manzano Michoacan
  • Rocoto Puno Pico Orange
  • Rocoto San Pedro Amarillo
  • Rocoto San Pedro Rojo
  • Rocoto Turbo Pube
18 turvebrikettiä = yhdeksän Rocotolajiketta

Voisin ajatella muutaman C. chinensen laittamista tuohon samaan minikasvihuoneeseen ensi viikon alkupuoliskolla. Muut lajit, kuten C. baccatum ja C. annuum ehtii laittaa myöhemminkin kasvamaan.

Mitään uusia hankintoja kasvatukseen ei oikeastaan tarvinne tehdä sillä viime keväänä tuli melkoinen määrä tarpeellista(?) ostettua. Tai, ostinhan minä sentään jotain! Tilasin kasvatusteltan, kun sain suostumuksen sen hankintaan 😉 Toivottavasti se tulisi jopa joulun tienoilla, niin saisin jotain askarreltavaa pitkien pyhien ajaksi. Teltta on iso, 120 cm x 240 cm x 200 cm (leveys x pituus x korkeus), eli sinne mahtuu hyvin esikasvatuksessa olevat taimet. Teltassa saan toivottavasti kasvuolosuhteet tasaisemmiksi kuin ilman sitä. Sisustussuunnitelma on jo tehty, ainoastaan se fyysinen työ huoneen uudelleensisustamisen suhteen on tekemättä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti