tiistai 31. joulukuuta 2019

Hyvää uutta vuotta ja kasvatuskautta 2020!

Vuosi 2019 on muutaman tunnin päästä eletty loppuun ja usein tässä vaiheessa on tapana summata vuoden saldo - näin teen siis minäkin, tosin pyrin olemaan lyhytsanainen.

Alkuvuosi oli murheellinen chilikasvatukseni suhteen. Kaikki epäonnistui pahemman kerran, taimien kuollessa hyvin varhaisessa vaiheessa. Yritin lisätä valoa, vähentää kastelua, lisätä kosteusprosenttia ja lämpötilaa huoneessa - tuloksetta.

Maaliskuussa istutin muutaman siemenen työmaan kuivaan mutta valoisaan tilaan. Siitä se onnistuminen alkoi ja taimet kasvoivat hitaasti mutta varmasti. Muutamia taimia ostin myös kevään aikana.

Ostin huhti-toukokuun vaihteessa edullisen tunnelikasvihuoneen, jonne siirsin taimet. Aluksi tuo 8 neliömetrin kasvari tuntui kaikuvan tyhjyyttään mutta kesällä se oli täynnä mitä upeimpia chilejä + pari komeaa tomaattia. Viihdyin takapihalla pitkästä aikaa, ihaillen kasvun ihmettä.

Syksy oli sadon kypsymisen odottelua. Melkein tuskastuin joidenkin lajikkeiden hitauteen mutta pidin kasvaria lämpimänä melko myöhään ja kypsyiväthän ne chilit siellä!

Joulukuussa aloitin uutta kautta 2020 kylvämällä Rocotojen (Capsicum pubescens) ja chinensien (Capsicum chinense) siemenet ja keväämmällä laitan kasvamaan muutaman Capsicum baccatumin ja Capsicum annuumin, koska niillä ei ole vielä kiire.

Chilien siemeniä on tullut ostettua ja saatua niin, että tällä hetkellä kokoelmasta löytyy n. 110 eri lajikkeen siemeniä.

Tämän blogin ensimmäisen kirjoitukseni tein 26.12.2018, joten vuoden verran olen yrittänyt kertoa onnistumisistani ja epäonnistumisistani. Toivottavasti olette viihtyneet tekstejä lukienssanne ja kuvia katsellessanne. Enemmän kuin 3000 käyntiä näkyy laskurin mukaan olevan, kiitos!

Tänään 31.12.2019 kokosin suurehkon kasvatusteltan (240 cm x 120 cm x 200 cm), toivoen kovasti saavani chilien esikasvatuksen onnistumaan viime kevättä paremmin. Ainakin yritystä on, kun tänään sain kevään-kesän lannoitteetkin. 💪

Tähän on hyvä päättää kalenterivuosi 2019. Alla vielä pari ensimmäistä valokuvaa uudesta kasvatusteltastani.

Hyvää ja kaikin puolin menestyksekästä uutta vuotta 2020 kaikille lukijoille!
-Marko4 kommenttia:

 1. Hienoa paneutumista, kasvien ihmeelliseen maailmaan ��

  VastaaPoista
 2. Kiitos Soili! Minusta on tärkeää tuoda esiin myös ne epäonnistumiset eikä pelkästään hehkuttaa onnistumisia. Tärkeää on se, ettei anna periksi vaan jaksaa yrittää. Kyllä se jossain vaiheessa palkitaan. :)
  Hyvää uutta vuotta! Laittelen jossain vaiheessa viestiä niistä siemenistä! :)

  VastaaPoista
 3. Hieno homma, että olet jaksanut (ja kehdannut) kertoa myös vastoinkäymisistä. Niitä näissä kasvatushommissa aina tulee.

  Onnekasta vuotta 2020!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Chilivaari! Ehkä mä joskus opin tuon talvisen esikasvatuksen salat ja kevät koittaisi vihreämpänä.

   Toki, tuo alkuvuosi 2019 oli vaikea mutta tosiaan, ei sitä kirvestä kaivoon heitetä. Uusi kausi on käynnistetty ja katsotaan miten käy :)

   Kiitos Chilivaari omasta, erittäin nautittavasta ja asian ytimessä olevasta blogistasi ja kannustavista kommenteistasi tällaista aloittelevaa chilipäätä kohtaan!

   Hyvää uutta vuotta 2020!

   Poista